Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Ongebrande noten: een gezondere optie?

 

Iedereen weet dat noten passen in een gezond dieet. Ze bevatten erg veel voedingsstoffen die goed zijn voor ons en zijn daarnaast ook nog heel lekker. Er zijn alleen wel verschillende manieren waarop noten bereid kunnen worden. Hierbij kun je denken aan gezouten of ongezouten noten, maar ook aan gebrande en ongebrande noten. In dit artikel lees je meer over ongebrande noten. Want wat houdt ongebrand precies in? En zijn ongebrande noten gezonder dan gebrande noten?

 

Gebrande vs. Ongebrande noten

De meeste noten die je vindt in de supermarkt zijn gebrande noten. Dit betekent dat deze noten gefrituurd zijn in hete olie om ze een lekkerdere smaak en knapperigere structuur te geven. Ongebrande noten daarentegen, worden helemaal niet bewerkt. Hierdoor worden deze noten ook wel rauwe noten genoemd. Rauwe noten bevatten meestal zelfs nog hun schil, omdat ze niet in contact zijn geweest met hitte en de schil er dus niet af is gebrand. Notensoorten die meestal niet gebrand worden zijn onder andere walnoten en amandelen. Naast ongebrande en gebrande noten, heb je ook geroosterde noten. Deze zijn aan de lucht geroosterd, dus zonder olie.

 

Zijn ongebrande noten gezonder?

Bij het verhitten van gebrande en geroosterde noten gaat er een klein deel van hun vitaminen en mineralen verloren. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de baktijd, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Je zou denken dat de gebrande noten door het frituren ook meer vet bevatten, maar dat is niet het geval. Noten nemen tijdens het frituurproces namelijk vrijwel geen extra vetten op. Dit komt door het hoge gehalte aan onverzadigde vetten dat ze van zichzelf al bevatten. In tegenstelling tot gebrande en geroosterde noten, verliezen ongebrande noten geen voedingsstoffen. Ze worden helemaal niet bewerkt en houden al hun originele stoffen. Ongebrande noten bevatten dus meer vitaminen en mineralen. Dit maakt ze dan ook net wat gezonder dan de gebrande versie. Ben jij benieuwd geworden en wil je misschien wel ongebrande noten kopen? Ga dan naar Denotenkoerier.nl!

https://www.denotenkoerier.nl/