Passion 4 Web
Image default
Financieel

Pensioen, de basisbeginselen 

Pensio’ is latijn voor uitbetaling. Een pensioen zorgt ervoor dat u wordt uitbetaald op het moment dat u niet meer werkt vanwege ouderdom, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Bij pensioen denken de meeste mensen aan de oude dag echter een pensioen kan dus ook uitkeren bij een onverhoopt vroegtijdig overlijden of als u (volledig of gedeeltelijk) vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer kan werken.

Om een goed pensioen op te bouwen is er geld nodig. Veel geld, de uitbetalingsperiode kan immers vanaf 67 jaar of eerder wel 20 tot 30 jaar duren. De details die voor maatwerk kunnen zorgen maken pensioen persoonlijk en vaak ook ingewikkeld. Het basisprincipe gelukkig valt mee. Ik leg het u in het kort uit.

Ouderdomspensioen in het kort

Om een goed ouderdomspensioen op te bouwen is er zoals in de vorige alinea geschreven veel geld nodig. De inleg wordt premie genoemd en hoe hoger deze is, hoe hoger uw pensioen zal zijn. Iedere werkzame maand leggen u en de werkgever premie in waarmee vervolgens wordt belegd. De beleggingsrendementen zijn nodig om de inflatie op te vangen en om het pensioenkapitaal te verhogen. Hoe hoger het kapitaal, hoe meer pensioen er op pensioendatum kan worden gekocht. Meer weten omtrent de keuze van je pensioendatum? 

Hoeveel pensioenkapitaal is er nodig?

Hoeveel kapitaal denkt u nodig te hebben als u op pensioendatum de AOW-uitkering met minimaal € 1.000 wil aanvullen met het werknemerspensioen? Antwoord: ongeveer € 240.000 als u van plan bent 20 jaar van uw pensioen te genieten. Over dat soort bedragen praten we al snel. Wilt u naast de AOW en het pensioen, in dit voorbeeld bij elkaar € 2.000 netto per maand, meer hebben dan moet de premie-inleg van het pensioen omhoog. Het pensioenkapitaal wordt dan al snel meer waard dan de waarde van menig eigen huis in Nederland. Zie daar de waarde van uw pensioen en waarom het belangrijk is vinger aan de pols te houden zodat u ‘later’ voldoende heeft. U kunt de vinger aan de pols houden door bijvoorbeeld regelmatig het pensioenregister te raadplegen.

Partnerpensioen

Stel, u komt eerder te overlijden. Al op uw 40e en u wilt uw partner van een inkomensaanvulling voorzien. Dan is het noodzakelijk dat er bijvoorbeeld een levenslang partnerpensioen van € 15.000 voor uw partner is verzekerd. Levenslang houdt een uitkeringsperiode in dit voorbeeld van ongeveer 40 jaar in. Met andere woorden: er moet 40 jaar x € 15.000 = € 600.000 voor uw partner klaar staan als u vroegtijdig komt te overlijden. Uw pensioenpotje voor later is echter slechts € 100.000 hoog…waar moet de rest van het geld dan vandaan komen? Het antwoord is dat pensioenuitvoerder dat gedeelte (het tekort) verzekert. Net zoals het risico dat u arbeidsongeschiktheid raakt en de pensioenuitvoerder bijvoorbeeld de premie van de toekomstige pensioenopbouw overneemt.

Goed te volgen? Anders zijn er nog zat andere voorbeelden, interessante artikelen en achtergronden in begrijpelijke taal terug te lezen op de informatieve website: www.pensioenlogica.nl