Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Reinig je wollen vloerkleed met deze tips

Als je een groot fan bent van de laatste interieurtrends is de kans vrij groot dat ook jij hem hebt liggen: een wollen vloerkleed. Dat vinden wij op zich niet gek, ook wij zijn weg van een mooi wollen vloerkleed. Door het natuurlijk warme materiaal geeft het elke ruimte een huiselijk gevoel. Ook past een wollen vloerkleed in elke inrichting. Dat is natuurlijk allemaal geweldig, totdat er een vlek in je wollen vloerkleed zit of het toch écht hoog tijd wordt om hem schoon te maken. Veel mensen kijken hier namelijk erg tegen op. Als je nog niet eerder een wollen vloerkleed hebt gehad, is het logisch dat je bang bent verkeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken of iets te doen waardoor je je kleed beschadigd en net zo goed weg kan gooien. Gelukkig hebben wij de beste tips voor je verzameld, zodat jij met een gerust hart je wollen vloerkleed kan reinigen en er nog lang van kan genieten!

Verschillende manieren om je wollen vloerkleed te reinigen

Helaas kun je een wollen vloerkleed niet in de wasmachine wassen. Dit is in ieder geval niet wat aangeraden wordt. Hierdoor zijn we aangewezen op verschillende andere manieren om je wollen vloerkleed te reinigen. De meeste van deze manieren houden overigens in dat je niet teveel water gebruikt. Wol is namelijk een natuurlijk product, wat inhoudt dat het ook kan rotten als het te lang nat blijft. Mocht je wollen vloerkleed dus per ongeluk helemaal nat worden, zorg er dan voor dat je hem zo snel mogelijk weer droog krijgt, door bijvoorbeeld een föhn te gebruiken. Hoe je je vloerkleed ook wil schoonmaken, het is erg belangrijk dat je hem eerst goed uitklopt en stofzuigt.

Natuurlijke manieren om je wollen vloerkleed te reinigen

Een manier om je wollen vloerkleed te reinigen is door een tiende natuurazijn aan te mengen met negen tiende water. Hiermee kun je met een doek of spons je tapijt deppen. Als je een mogelijk nare geur niet ziet zitten, kun je er ook voor kiezen je wollen vloerkleed te reinigen met bakingsoda. Dit doe je door bakingsoda over je vloerkleed te strooien, dit met een vochtige doek in te deppen en het simpelweg de dag erna te stofzuigen om de soda er weer uit te halen. Het is wel belangrijk dat je de baking soda een poosje geeft om zijn werk te doen. Laat het dus in ieder geval een nacht zitten.

Tapijtshampoo en professioneel laten reinigen 

Tenslotte zijn er verschillende merken die tapijtshampoo of tapijtreiniger verkopen. Per merk verschillen de instructies voor het gebruik. Het is erg aan te raden deze instructies nauwlettend op te volgen. Als laatste alternatief kun je natuurlijk je wollen vloerkleed professioneel laten reinigen. Zo weet je zeker dat hij goed gereinigd wordt en er geen risico is, alhoewel je daar natuurlijk ook naar betaald.