Passion 4 Web
Image default
Cadeau

Op zoek naar cadeautips? Geef een poppenhuis als cadeau!

Als ook jij niet meer weet wat je nu als cadeau moet geven aan een kind, is een poppenhuis een origineel idee. Veel kinderen spelen graag met poppen van allerlei formaten. Wat je na verloop van tijd steeds minder zag, maar terug van weggeweest is het poppenhuis. Poppenhuizen zijn beschikbaar in verschillende formaten en prijsklassen. In plaats van een heel huis, zien we ook steeds vaker aparte kamers van een huis terugkomen als setting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slaapkamer of keuken. In dit artikel gaan wij dieper in op poppenhuizen en waarom zij het geschikte cadeau zijn voor ieder kind.

De geschiedenis van het poppenhuis

Poppenhuizen gaan aardig ver terug de tijd in. De eerste poppenhuizen in Europa komen uit de negentiende eeuw. Archeologen hebben daarnaast verschillende varianten van kleine huizen teruggevonden in verschillende oude beschavingen. Het doel van deze huizen is niet helemaal duidelijk maar het zou kunnen dat het hier ook om poppenhuizen gaat. De poppenhuizen die in Europa en Nederland in opkomst waren in de negentiende eeuw waren oorspronkelijk niet voor kinderen bedoeld. De eerste poppenhuizen uit Nederland waren ontzettend duur en gemaakt uit kostbare materialen. De bedoeling van deze poppenhuizen was het afbeelden van een ideaal huishouden. Later pas werden poppenhuizen specifiek voor kinderen gemaakt.

Een poppenhuis voor een ontwikkelend kind

Als je er langer bij stilstaat is het opzich niet vreemd dat poppenhuizen het aan populariteit bij kinderen hebben gewonnen. Kinderen leren namelijk veel door imitatie van mensen om hun heen, zoals bijvoorbeeld hun ouders en de rest van de familie. Dit is dan ook de reden dat kinderen veel aan spelletjes doen waar imitatie in terugkomt. Ook kunnen kinderen hun creativiteit kwijt door denkbeeldige scenario’s op te stellen en deze uit te spelen. Dit is ook nog eens goed voor hun taalontwikkeling en socialisatie. Zo leren kinderen zich voor te bereiden op alledaagse situaties die later in hun leven voorkomen. 

De schaal van een poppenhuis

Wat overigens misschien leuk is om te weten, is dat poppenhuizen vaak op schaal worden gebouwd. Dit komt doordat alle voorwerpen natuurlijk een beetje in verhouding moeten staan met de rest van de ruimte. Naast verschillende ruimten, heeft een poppenhuis ook woonaccesoires zodat het net op een echt huis lijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pannen in de keuken, kopjes op tafel en vloerkleden. Er is niet een standaard maat voor een poppenhuis. Ook verschillen ze vaak in hoe ze eruit zien. Hierdoor is er een geschikt poppenhuis voor ieder kind te bedenken.