Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Transformator

U bent op de juiste plek. De transformator is een statisch apparaat met twee of meer wikkelingen die, door elektromagnetische inductie, een wisselspanning omzet in een andere wisselspanning.

De aard van de transformator

Afhankelijk van het onderstation is de transformator:

  • Step-up, de spanning aan de secundaire zal hoger zijn dan de primaire spanning, meestal aan de uitgang van de plant.
  • Step-down, de spanning aan de secundaire zal lager zijn dan de primaire spanning, die wordt gebruikt voor aanpassing aan gebruik.

Werkingsprincipe

De wisselstroom die in de primaire wikkeling stroomt, genereert een variabele magnetische flux in de kern. We zeggen dat de transformator leeg is als het secundaire circuit open is. Het levert dan geen stroom. De primaire wikkeling gedraagt zich in dit geval als een wisselstroomsmoorspoel, een eenvoudige inductantie die de doorgang van de stroom tegenwerkt. De transformator werkt onder belasting als er een ontvanger op zijn uitgang is aangesloten. De stroom die door de secundaire wordt geleverd, creëert vervolgens een magnetisch veld dat tegengesteld is aan het veld dat door de primaire wordt geproduceerd. Er volgt een toename van de stroom in de primaire wikkeling en uiteindelijk is er een bijna perfecte gelijkheid tussen het vermogen dat wordt gegenereerd door de secundaire en het vermogen dat wordt verbruikt door de primaire wikkeling.

Bouw

Het principeschema dat we hebben gebruikt om de transformator te presenteren, is opzettelijk vereenvoudigd. De twee wikkelingen zitten elk op een kern. In de praktijk is deze scheiding niet wenselijk. Het zou magnetische lekken vergemakkelijken, een deel van de krachtlijnen van de door elk van hen geproduceerde flux zou in de lucht sluiten zonder door elke spoel te gaan en de hij zou slecht functioneren. Het magnetische circuit wordt gevormd door stapels vellen in de vorm van E en I en de twee wikkelingen vinden plaats op het centrale deel. Good luck!