Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Waar je op moet letten bij het bevestigen van plankdragers

Of je nu toe bent aan wat nieuws in je interieur, je gewoon wat extra opbergruimte wil creëren of beide, het goed bevestigen van plankdragers is een kunst op zich en erg belangrijk. Het zou namelijk erg vervelend zijn dat er planken van je muur vallen en er dingen kapot gaan. Daarnaast is het ook gewoon erg vervelend om tegen een plank die scheef hangt aan te kijken. Het is ook goed te onthouden dat er verschillende soorten plankdragers bestaan, welke misschien niet allemaal even goed aansluiten op je wensen. Wij hebben daarom deze blog geschreven, om jou op weg te helpen bij het kiezen en bevestigen van plankdragers.

Verschillende soorten plankdragers

Voordat we kijken naar de beste manier om een plankdrager te bevestigen, is het belangrijk om te beginnen bij het begin. Als je een plank aan je muur wilt monteren, is het een goed idee om eerst stil te staan waarvoor je de plank wil gebruiken. Een functionele plank voor in de keuken kan namelijk om een ander soort plankdrager vragen dan een plank die je wilt gebruiken om je interieur aan te vullen in de woonkamer. Voor planken die meer functioneel bedoeld zijn, zijn driehoek plankdragers uitermate geschikt. Deze plankdragers bevestig je met de korte kant van de driehoek aan de muur, de langere kant ondersteund zo de plank zelf. 

Blinde plankdragers

Voor een mooie boekenplank in je slaapkamer of woonkamer, kun je misschien beter kiezen voor een blinde plankdrager. Dit soort plankdrager is eigenlijk een pin, die je vanuit de muur zo in het midden van je plank steekt. Zo lijkt het net alsof de plank zweeft omdat de plankdrager zelf niet zichtbaar is.

Het bevestigen van een plankdrager

Voordat je de plankdrager daadwerkelijk bevestigd, is het goed om eerst stil te staan bij hoeveel plankdragers je nodig hebt. Over het algemeen is de regel dat je per 50 centimeter een plankdrager nodig hebt als je een langere plank hebt. Het is aan te raden om eerst stipjes op de muur te zetten voordat je gaat boren. Zo kan je checken of alles waterpas is. Vaak worden er overigens pluggen en schroeven met de plankdrager meegeleverd. Het is dan ook verstandig om deze te gebruiken. Ook wordt er vaak al een boordikte geadviseerd voor de gaten, welke je ook beter aan kunt houden. Zo monteer jij binnen no time je eigen plankdragers!