Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Wat doet koffie met je nachtrust?

Ben jij een koffieliefhebber en drink jij wel eens in de avond een bakje koffie? Koffie drinken voor het slapen gaan, kan jouw nachtrust beïnvloeden, hou hier dus rekening mee. Cafeïne remt de aanmaak van de slaapopwekkende chemicaliën in de hersenen. Een slechte nachtrust kan ook andere oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan een slecht matras. Een latex matras kopen kan jouw meer ligcomfort bieden. Lees dit artikel verder als je meer wilt weten.

Cafeïne en slapen

Net als alcohol kan cafeïne het slapen bemoeilijken en dan met name het inslapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Het drinken van koffie voor het slapen gaan heeft dus veel invloed op jouw nachtrust. Cafeïne beïnvloedt ook de kwaliteit van je slaap. Naast dat koffie ervoor zorgt dat jij korter slaap, slaap je ook nog is minder diep. Zelfs een bakje koffie zes uur voor het slapen gaan, heeft al invloed op jouw slaap. Om wakker te blijven is cafeïne een goede oplossing. Cafeïne heeft een werking van gemiddeld vijf tot zes uur op je lichaam. Word jij ‘s morgens alleen nog maar goed wakker met koffie? Probeer dit patroon dan te doorbreken. Juist als je jouw vermoeidheid onderdrukt met veel koffie drinken, kom je in een vast patroon van slecht slapen, je moe voelen, nog meer koffie willen drinken, nog slechter slapen en nog vermoeiender worden terecht. Probeer het af te bouwen en zorg voor voldoende slaap met een fijn, passend bed en matras. Het afbouwen van jouw cafeïne gebruik is de allerbeste manier om je echt fitter te voelen.

Wat verstoort nog meer je nachtrust?

Naast dat het al bekend was dat er in koffie cafeïne zit, verschilt het cafeïnegehalte per soort kopje koffie. Wist je dat cafeïne ook in véél meer drankjes zit? In zwarte thee, groene thee, cola, chocolademelk en energiedrankjes bijvoorbeeld. Een jetlag is ook iets wat jouw nachtrust kan verstoren. Naast dit kan het doen van veel middagdutjes ook invloed hebben op je nachtrust. ‘s Avonds voor het slapengaan op een smartphone, tablet of ander beeldscherm kijken, heeft ook invloed op jouw nachtrust. Dit komt door het blauwe licht dat van de elektronische schermen afkomt. Veel suikers eten voor het slapen, kan ervoor zorgen dat je niet moe wordt en dus niet makkelijk in slaap valt. Ook is het belangrijk om een goed matras te hebben dat jouw lichaam genoeg comfort geeft. Koop niet zomaar een matras, elk matras ligt anders en het is dus belangrijk om te weten wat voor matras jij prettig vindt.