Passion 4 Web
Image default
Banen en opleidingen

Slaapmasker kopen? Let hierop

Een goed slaapmasker blokkeert licht voelt comfortabel aan op jouw ogen. Met een slaapmasker val je makkelijker in slaap bij veel licht in de slaapkamer, of als je met het vliegtuig reist. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmasker?

Bij het vergelijken van verschillende slaapmaskers en bij het winkelen zijn dit de belangrijkste factoren waarmee je volgens ons rekening moet houden:

  • Materiaal. Het hangt er echt van af of je op zoek bent naar een koopje of een luxueuze ervaring met jouw slaapmasker. Het is duidelijk dat goedkopere maskers niet zo comfortabel aanvoelen als het een premium slaapmasker van 100% zijden. 
  • Ontwerp. Binnen het slaapmasker assortiment zijn de zogenaamde 3d oogmaskers. 3D-maskers zorgen voor ruimte tussen de oogleden en het masker waardoor ongemak en wrijving tegen de huid wordt voorkomen. Over het algemeen vindt je deze maskers op de lange termijn comfortabeler in vergelijking met slaapmaskers zonder verhoogde oogcontour.
  • Licht blokkering. Hoe effectief is het masker bij het blokkeren van het licht? Het enige doel van een slaapoogmasker is om volledige duisternis te bieden en ongewenste lichtbronnen te blokkeren. Sommige maskers zijn beter gemaakt dan andere en kunnen effectiever zijn in het blokkeren van al het ongewenste licht.
  • Verstelbare riem. Als je een groot of juist klein hoofd hebt, kun je overwegen om een slaapmasker met verstelbare bandgrootte te nemen.Niets is erger dan dat jouw masker rond de achterkant van het hoofd knijpt of er midden in de nacht gemakkelijk afglijdt als je slaapt.
  • Gewicht. Als het gaat om reizen, hoe lichter en draagbaarder een slaapmasker is, hoe beter! Het hebben van een zwaar slaapmasker op het gezicht als je in slaap valt kan voor sommigen ongemakkelijk zijn en gezien het feit dat een lichtgewicht masker de truc kan doen!

De vorm van het slaapmasker

Blokkering van het licht: Een slaapmasker dat het licht niet blokkeert is als een zwembad zonder water. Daarom hebben we deze categorie zwaarder gewogen dan andere. Maskers die zelfs maar het kleinste barstje licht lieten zien, verloren een punt. We hebben het masker getest bij daglicht en ’s nachts in een minder dan pikzwart appartement in New York.

Materiaal: Als iets de hele nacht op je ogen moet zitten terwijl je slaapt, moet het zacht en ademend zijn. Tijdens het testen hebben we goed opgelet of de huid waar het masker op zat warm, koud of oncomfortabel aanvoelde. We hebben ook gelet op hoe onze ogen aanvoelden na een nachtrust met het masker op. Waren ze droog? Voelden ze verstikt aan? Hoe zachter en meer ademend het masker, hoe hoger de score.

Veelzijdigheid in gezichtsvorm: Geen twee gezichten zijn precies hetzelfde, en dat wordt duidelijk als je op zoek bent naar een oogmasker dat voor iedereen werkt. We beoordeelden elk masker op zijn geschiktheid voor verschillende gezichtsvormen en -groottes, neustypes, jukbeentypes en oogtypes. Hoe veelzijdiger, hoe hoger de score.

Algehele opbouw: We hebben de elastieken opgerekt, ze opgebold, gewassen, gedroogd en erop geslapen om te zien hoe ze het uithouden bij normaal gebruik. Daarna hebben we beoordeeld welke elastieken tegen een stootje konden, nog steeds werkten en er als nieuw uitzagen. Verpakkingsgemak: Slaapmaskers zijn een populaire reisgenoot voor frequent flyers, en onze top keuze moest goed inpakken. We keken naar hoe het masker zelf het doorstond om in een koffer of tas te worden gepropt en of het werd geleverd met een eigen reistas. Maskers verloren punten voor het krijgen van gekreukt of beschadigd en ook voor het beschadigen van andere voorwerpen in de zak.

Gewicht: Toen we aan deze test begonnen, wisten we niet zeker of het gewicht van belang zou zijn, dus besloten we elk masker te wegen en dan te bepalen of dat van invloed was. Het bleek dat dit geen consistente manier was om een masker te beoordelen. Sommige lichtere maskers voelden beter aan dan zwaardere en vice versa, dus uiteindelijk hebben we dit gemengd met de comfortscore.

Wasbaarheid: Dit was een andere verrassende categorie. We gingen ervan uit dat minstens één van de maskers machinewasbaar zou zijn, maar geen enkel van de geteste maskers voldeed aan die verwachting. We beoordeelden hoe moeilijk het was om elk masker schoon te maken, te drogen en weer klaar te maken om te dragen. Sommigen deden het beter met een strijkijzer, terwijl anderen ’s morgens konden worden afgespoeld en ’s middags zonder veel moeite weer gedragen konden worden. Eén was helemaal niet wasbaar. De hoogste punten gingen naar de maskers die goed gereinigd konden worden zonder extra stappen of moeite.

Kleuropties: We houden van opties als het gaat om een persoonlijk accessoire als dit, dus maskers die meer kleuren en patronen boden, kregen hogere cijfers.

 

Effectiviteit van het slaapmasker

De kwaliteit van de rust: Nu, deze categorie was een lastige. We beoordeelden hoe goed een masker bleef zitten tijdens het slapen, maar soms maakte het niet uit of het afviel. Waarom? We sliepen door en merkten niet eens dat het masker ontbrak omdat het ons hielp zo goed in slaap te vallen. We beschouwden dat als een overwinning, min een punt of twee.

Stabiliteit: Het laatste wat we willen is dat het masker opvalt op een manier die afleidend, pijnlijk of vervelend is. Maskers die verschoven, merkbaar waren of ons zelfs wakker maakten, verloren punten. We noteerden vooral of het oncomfortabele druk veroorzaakte op het hoofd, de ogen of het gezicht. Als een masker bleef zitten en onzichtbaar aanvoelde, kwam het als beste uit de bus.

Hitte/droogte: Bah. We hoopten dat we geen masker zouden tegenkomen dat echt voor deze test zou falen, en gelukkig is dat ook niet gebeurd. Sommigen voelden droog aan en anderen een beetje drassig, dus verloren ze punten, maar geen enkel was een totale mislukking. Oef.

Verstelbaarheid: Tijdens deze test hebben we elk oogmasker en elke band opgemeten om de minimale en maximale hoofdomtrek te bepalen en die vervolgens afgewogen tegen de gemiddelden voor volwassen mannen en vrouwen. Het was verrassend om te zien hoe ver een paar maskers in beide richtingen van het gemiddelde afweken.

Haarbeschadiging: Als je de hele nacht een elastiekje om je hoofd draagt, kan dat je haar breken of anderszins beschadigen, dus hebben we elk masker op de proef gesteld. Maskers die ons haar minder klitten en een meer typische bedhoofd achterlieten, kregen een hogere score.

 

Veelgestelde vragen slaapmaskers

Zijn slaapmaskers slecht voor u? Het enige nadeel van slapen met een masker is dat het huidirritatie kan veroorzaken als u een zeer gevoelige huid heeft. Dit is vooral het geval als het masker te lang wordt gedragen of vuil is, dus welk masker u ook kiest, zorg ervoor dat de stof ademend is en gemakkelijk kan worden gewassen. Uw individuele oogmasker wordt geleverd met eigen instructies, maar over het algemeen wordt aangeraden het masker om de paar dagen te wassen.

Kan ik een slaapmasker elke dag gebruiken? Een slaapmasker kan zo vaak worden gebruikt als uw huid kan verdragen. We raden aan om tot zeven dagen per week te werken als je probeert je slaaptekort te verhelpen, maar als je slaappatronen eenmaal gereguleerd zijn, probeer het dan terug te brengen tot twee of drie keer per week om huidirritatie te voorkomen en je lichaam minder afhankelijk te maken van het masker.

Wat zijn de voor- en nadelen van oogmaskers? Slaapmaskers houden het licht tegen, zorgen voor ontspanning, beschermen de tere huid rond uw ogen, beschermen uw ogen tegen stof, huidschilfers en andere irriterende stoffen, kunnen u helpen sneller in slaap te vallen en kunnen na verloop van tijd de vorming van rimpels verminderen. Nadelen van slaapmaskers kunnen zijn dat u afhankelijk bent van het masker om uw ogen te kunnen sluiten en dat uw ogen geïrriteerd raken als het masker niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Zijn slaapmaskers slecht voor uw wimpers? Slaapmaskers van slechte kwaliteit kunnen uw wimpers beschadigen. Zo kunnen ruwe, katoenen maskers de wrijving met de wimpers en wenkbrauwen vergroten, waardoor ze sneller uitvallen. Zijslapers kunnen ook merken dat de wimpers in een onnatuurlijke richting groeien omdat ze de hele nacht tegen het masker worden gedrukt.

Zijn slaapmaskers goed voor de huid? Ja, een slaapmasker is een beschermende laag tussen u en uw kussen, matras en bedlakens. Als je ooit wakker bent geworden met indrukken van een gerimpeld kussensloop op je gezicht, zul je dit misschien minder snel meemaken als je ’s nachts een slaapmasker draagt.

 

https://slaapwetenschap.nl/