Passion 4 Web
Image default
Banen en opleidingen

Hyoptheekacceptant: een veelzijdige functie in finance

Kies je voor een baan als hypotheekacceptant, dan staat je een divers beroep bij verschillende partijen in de financiële sector te wachten. Je kunt als hypotheekacceptant werken bij een geldverstrekker zoals een bank of een serviceprovider. In het eerste geval beoordeel je hypotheekaanvragen die rechtstreeks bij de bank worden ingediend. Solliciteer je naar een van de hypotheekacceptant vacatures bij een serviceprovider? Dan kom je al gauw hypotheekaanvragen voor allerlei verschillende labels (geldverstrekkers) tegen.

  

De werkzaamheden van de hypotheekacceptant

In het algemeen beoordeelt en verwerkt een hypotheekacceptant allerlei hypotheekaanvragen die door hypotheekadviseurs worden ingediend. Door te analyseren en controleren, ontdek je of de klant wel of niet in aanmerking komt voor de gevraagde hypotheek. En zo ja, tegen welke voorwaarden. Verder ben je verantwoordelijk voor de verwerking en afhandeling van de dossiers.

Zo moet je ook je toestemming geven of een afwijzing motiveren. Is de gevraagde hypotheek te belastend voor het verdienvermogen van de klant? Dan kun je als hypotheekacceptant met de hypotheekadviseur meedenken over een goede oplossing. Hoeveel vrijheid je in je beroep als hypotheekacceptant hebt, is afhankelijk van meerdere factoren: je ervaring, je opleiding, de bedrijfscultuur en je eigen persoonlijkheid.

  

Volgens de Nationale Beroepengids kan een mbo-opleiding (niveau 4) genoeg zijn om het vak verder in de praktijk te leren. Echter, veelal is er dan sprake van een vervolgstap op al eerder opgedane ervaring in de hypothekensector. Er zijn echter steeds meer werkgevers die een hbo-opleiding eisen. Met name als je als starter in deze rol wilt starten, is dit veelvoorkomend.

  

Vind je weg naar een nieuwe baan

Een populaire route om hypotheekacceptant te worden, is in te stromen als hypotheekadviseur. In deze rol leer je de praktijk goed kennen en weet je ook wat er speelt onder de hypotheekaanvragers. Je kent de klant achter het dossier dat je als hypotheekacceptant zou beoordelen. Houd er wel rekening mee dat je als hypotheekacceptant niet meer in direct contact staat met de klanten, maar vooral schakelt met de hypotheekadviseur en geldverstrekker. Veelal mensen die op inhoud net zo goed onderlegd zijn als jij zelf.

  

Om de juiste baan als hypotheekacceptant te vinden, is het een optie eerst via een detacheringsbureau te werken. Zo kun je extra veel ervaring opdoen en ontdekken wat voor soort bedrijf het beste bij je past. Weet je echter al waar je wilt werken? Pak dan je kans en stuur een open sollicitatie als hypotheekacceptant!