Passion 4 Web
Image default
Financieel

Carbon onderdelen laten 3D printen

De 3D printer is bezig aan een echte opkomst. Steeds meer bedrijven en diensten werken met een 3D printer en kunnen dit ook steeds, relatief, goedkoper aan de consument aanbieden. Je zult versteld staan wat er tegenwoordig met een 3D printer gemaakt wordt. Zelfs in een hightech sport als de formule 1 worden onderdelen van de wagens ontwikkeld door een 3D printer.  De laatste nieuwe ontwikkeling binnen het 3D printen is een carbon 3D printer.

 

Eigenschappen carbon 3D printen

De carbon 3D printer zorgt door middel van chemische processen voor een eindresultaat dat deze gecreëerde producten te vergelijken zijn met producten dat door middel van spuitgieten gemaakt worden. Door het combineren van, stap 1, een fotochemisch proces en, stap 2, het verhitten in een oven met geforceerde circulatie wordt er een ijzersterk product ontwikkeld. Een groot voordeel van de carbon 3D printer in vergelijking met het spuitgieten is dat de voorwerpen geprint worden. Dit houdt in dat het proces minder tijd in beslag neemt, echter met een vergelijkbare kwaliteit als spuitgieten is dit een zeer interessant en lucratief proces.

 

Verschillen met normaal 3D printen

Waar het traditionele 3D printen voornamelijk wordt gebruikt om een eerste indruk te krijgen van een product. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik bij projectontwikkelaars. Voorheen waren projectontwikkelaars en architecten nog druk bezig met het maken van maquettes om zo hun nieuw ontwikkelde projecten goed in beeld te brengen bij hun klanten. Met de opkomst van de 3D printer is het zelf maken van maquettes niet meer nodig, de printer maakt je deze maquettes snel, met enkele drukken op de knop. Met de carbon 3D printer kun je nog een stap overslaan. Doordat het product gemaakt wordt van hoogwaardig carbon is het product niet alleen meer goed voor een eerste indruk, maar ook goed om meteen te verkopen.

 

Producten met de carbon 3D printer

Er zijn al verschillende producten te koop in winkels waarvan je niet wist dat deze gemaakt zijn door een carbon 3D printer. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald type sportschoen, de Adidas 4D sportschoen. Hierbij is de carbon 3D printer gebruikt om de midden zool van de sportschoen te ontwerpen en te maken. Ook het fietsenmerk Specialized maakt gebruik van de carbon 3D printer, bijvoorbeeld voor de fietszadels uit het hogere segment wielrenfietsen. Gezien de snelheid van de ontwikkelingen in deze techniek zullen steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van de carbon 3D printer, waardoor deze onderdelen ook steeds meer onderdeel gaan uitmaken van ons dagelijks leven.