Passion 4 Web
Image default
Internet

Cyber criminaliteit

Als je Lalashop bezoekt sta je er niet bij stil misschien maar er is een gigantische hoeveelheid cyber criminaliteit die uitgevoerd word op de PC op allemaal verschillende wijzes. Een belangrijke reden voor Windows om constant updates uit te voeren is om de veiligheid van je personal computer hoog genoeg te houden. Want er is veel data die gestolen kan worden door criminelen zonder dat ze traceerbaar zijn en dat maakt cyber criminaliteit zo aantrekkelijk. Het hoeft trouwens niet altijd criminaliteit te zijn. Soms is het ook gewoon onethisch. Heel veel shops die je computers verkopen zullen allemaal bloatware op je personal computer installeren wat toch wel onbeleefd is. Zelfs windows doet het door dingen als skype op je PC te installeren. Dat programma is al jarenlang nutteloos en toch hebben veel PC’s het geïnstalleerd.

Stiekem cryptocurrency minen op jouw Personal Computer

Wanneer je een tweedehands rtx 3060 koopt merk je dat de kaart het niet zo goed doet terwijl die nog maar een jaar oud is. Die videokaart is waarschijnlijk gebruikt voor het minen van cryptocurrency waar de videokaart 24 uur per dag aanstaat. Maar dat is nog niet het ergste gedeelte. Er zijn heel veel manieren waarop criminelen proberen om jouw personal computer stiekem te gebruiken voor het minen van cryptocurrency. Utorrent was een vrij populair torrenting programma totdat het publiek er achter kwam dat het programma op de achtergrond je videokaart gebruikte voor crypto mining. Dat zijn de dingen waar je mee te dealen hebt vanwege cryptocurrency. Er zijn zelfs websites die het voor elkaar krijgen om jouw PC voor cryptocurrency mining te gebruiken. Deze zijn gelukkig vrij zeldzaam.

Stiekem onderdelen verkopen die echt niet meer kunnen

Niet alle criminaliteit is zo zwart-wit als de genoemde voorbeelden in de voorgaande alinea’s. Afgezien van een refurbished pc loop je met 2e hands onderdelen heel erg veel risico’s. Een personal computer en haar onderdelen wordt vaak vrij intensief gebruikt. De videokaart bijvoorbeeld kan tot wel 100 graden worden in sommige extreme gevallen. En de videokaart samen met nog wat andere onderdelen verbruiken heel erg veel energie wat weer slecht is voor de PSU(Power Supply Unit). Er zijn dan ook een paar vuistregels als het om 2e hands onderdelen gaat. Nooit een PSU 2e hands kopen tenzij de persoon hem nauwelijks gebruikt heeft. Het is gewoon niet de moeite waard.

De vuistregels van een veilige personal computer

Maar de 2e hands PSU’s die je nooit moet kopen is niet de enige vuistregel voor een veilige personal computer. Er zijn er nog veel meer. Voor zowel virtuele dingen als fysieke dingen. Je moet bijvoorbeeld nooit een .exe(executable/uitvoerbaar bestand) klikken die je van een onbekende plek gedownload hebt. Er zijn twee manieren om dat veilig te houden. Of je download van websites die iedereen vertrouwt of je download het op zo’n manier dat het wel veilig is. Dat kan door middel van sandboxing. Dat is waar je een extra simulatie van windows runt waarin je de .exe opent. Als het een virus is beschadigt het je windows in de simulatie die je daarna gewoon afsluit.

 

Gerelateerde artikelen

Brixxs blijft groeien met de komst van nieuw API-platform

Welk horloge past bij mij?

Wat mag je meenemen als handbagage als je gaat vliegen?