Passion 4 Web
Image default
Dieren

Kun je online een goede rijcap bestellen?

De rijcap die je gebruikt is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting wanneer je gaat paardrijden. Maar een cap is alleen veilig wanneer deze aan de voorschriften voldoet en wanneer deze goed past. Vandaar de vraag, is het mogelijk om een goede rijcap te bestellen wanneer je alleen gebruikmaakt van het internet?

Hoe weet je of een cap veilig is?

Op basis van veiligheid is het makkelijk om een rijcap op internet. Iedere cap die in Nederland nieuw te koop wordt aangeboden, moet verplicht voldoen aan de heersende veiligheidsrichtlijnen. Of je dus een cap van €50,- of €1000,- koopt, ze zijn allebei even veilig! Het enige waar je mee op moet passen wanneer je online een cap koopt is wanneer je voor een tweedehands exemplaar gaat kijken. Na een aantal jaren kunnen de veiligheidsrichtlijnen niet meer gegarandeerd worden.

Comfort is (bijna) net zo belangrijk als veiligheid

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk maar dat geldt net zo goed voor comfort. Een cap niet goed zit, zet je sneller af en daarmee loop je alsnog risico, ook wanneer je niet aan het rijden bent. Een staldeur die je niet ziet, een paard dat er die dag geen zin in heeft in de stal, of een laag stro over een glad oppervlak waar je over uit kunt glijden. Je kunt jezelf op veel verschillende manieren bezeren en daarom is het aan te raden om altijd je cap te dragen. En dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je deze langere tijd comfortabel kunt dragen.

Hoe kies je online een cap uit op basis van comfort?

Een lichte rijhelm zit een stuk lekkerder op je hoofd. Daarnaast moet een cap ook frisse lucht doorlaten zodat je niet zo snel gaat zweten en je hoofd koel blijft. Of een cap over deze eigenschappen beschikt hangt vooral af van het materiaal waar deze van gemaakt is. Een Samshield capis bijvoorbeeld gemaakt van de nieuwste composietmaterialen.

Samengevat is het zeker mogelijk om online een goede rijcap te bestellen. Dat gezegd hebbende is het advies wel om eerst bij een specialist langs te gaan om je maten op te laten meten. Zo weet je zeker dat de cap die je koopt perfect op jouw hoofd past.