Passion 4 Web
Image default
Energie

Lithium accu

Een lithium accu is een oplaatbare batterij die vrijwel altijd wordt gebruikt voor elektrische auto’s of consumentenelektronica. Denk hierbij aan een tv, dvd speler of mp3 speler. Omdat een lithium accu een hoge energie dichtheid heeft gaat hij erg lang mee. Hierdoor heeft hij een lange levensduur. Echter zijn er ook nadelen aan een lithium accu. Als de accu te ver ontladen is gaat hij kapot. Daarom wordt hij eigenlijk alleen maar gebruikt in een apparaat dat een regelsysteem heeft genaamd BMS. BMS is een afkorting voor Battery Management System. Dit systeem voorkomt dat de accu te ver ontladen wordt. BMS voorkomt ook dat de accu overladen wordt. Deze accu is dan ook vaak voor een specifiek apparaat gemaakt. Er zijn een aantal verschillende vormen van lithium accu’s. De bekendste vorm is cilindrische cel 18650. Dit is eigenlijk gewoon een batterij.

 

Diepontlading

Als het gebeurt dat de Lithium accu wel te ver ontladen wordt dan heet dit diepontlading. Hierbij wordt de accu zo ver ontladen dat hij onder de minimale toegestane accuspanning terecht komt. Dit is tussen de 2.8 en 3.0 volt dit is afhankelijk van de chemie van de Lithium accu. Als de lithium accu helemaal is opgeladen heeft hij ongeveer 15 volt. Als diepe ontlading plaatsvind dan raakt de lithium accu intern beschadigd. Hierdoor kan je hem niet meer gebruiken.

Regelsysteem

Als de accu een goed regelsysteem heeft zorgt deze ervoor dat de aanvoering van stroom wordt gestopt als de interne spanning te laag wordt. Verder stopt dit systeem de stroom toevoer naar de accu zelf als hij opmerkt dat de accu begint te overladen. Als u geen BMS heeft dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om diepontlading te kunnen voorkomen. Zo kunt u de accu loskoppelen van het apparaat en deze bewaren op kamertemperatuur. Als de accu helemaal leeg is en vervolgens lang niet gebruikt wordt kan er ook diepontlading ontstaan. Hiervoor kunt u een druppellader gebruiken.

https://multibat.nl/114-lithiumaccu