Passion 4 Web
Image default
Tuin en buitenleven

Nieuwe kozijnen; waar moet opgelet worden?

Wanneer er verhuisd wordt, of er wordt simpelweg gekozen om de kozijnen te vernieuwen, zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. In deze blog wordt er meer verteld over het kiezen van nieuwe kozijnen en worden er tips gegeven over hoe deze het beste onderhouden kunnen worden.

Hoe de juiste kozijnen kiezen?

Natuurlijk moeten de nieuwe kozijnen eerst uitgekozen worden. Maar hoe weet je wat de beste kozijnen zijn? Er zijn namelijk talloze opties. Denk aan verschillende materialen, kleuren en meer. 

Een factor wat voor veel mensen meespeelt is de kosten van de kozijnen. Nieuwe kozijnen zijn vaak niet goedkoop. Wanneer het gaat om de kostprijs, zijn kunststoffen kozijnen vaak het goedkoopst. Aluminium en houten kozijnen zijn dan ook een stuk duurder. Een andere factor is de isolatiewaarde. Een voordeel van kunststof is dat het goed isoleert. Wanneer er bewust wordt gekozen voor een hogere isolatiewaarde, dan is het van belang dat hier rekening mee gehouden wordt.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is het uiterlijk van de kozijnen. Vaak hechten mensen meer waarde aan deze factor dan bijvoorbeeld de isolatiewaarde. Houten kozijnen geven een warmer gevoel dan bijvoorbeeld kunststoffen kozijnen. Denk daarnaast meteen goed na over de eisen van het pand. Het kan nog weleens voorkomen dat het niet mogelijk is om een bepaald soort kozijn te laten plaatsen. 

De levensduur en onderhoud van de kozijnen

Een ander belangrijk aspect is hoe lang de kozijnen meegaan. Een aluminimum en kunststoffen kozijn gaat vaak een stuk langer mee dan een houten kozijn. Het is daarom van belang dat de kozijnen goed onderhouden worden. Een houten kozijn kan het beste opnieuw geschilderd worden wanneer het niet regent en het daarnaast een aangename temperatuur is. Zorg ervoor dat het niet té warm of té koud is of dat de zon te fel schijnt. Het beste is om een houten kozijn minimaal 1x per jaar te reinigen. Gebruik hiervoor een licht schoonmaakmiddel en lauw water. Een kozijn is vaak heel mooi in combinatie met een schuifpui. Ontdek schuifpui kosten.

Een kunststoffen kozijn kan het beste schoongemaakt worden door tevens een zachte spons en lauw water te gebruiken. Het sopje hoeft niet ingewikkeld te zijn: een beetje ammoniak of chloor is voldoende. Reinig de kozijnen echter nooit droog, dit veroorzaakt vaak krassen.

 

https://schipper-ede.nl/schuifpui-kosten/