Passion 4 Web
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zo kun jij meer boeken lezen

Het lezen van boeken is heel goed voor je. Je kan er veel van leren, het heeft positieve invloed op je concentratievermogen en verbetert je woordenschat. Maar het lezen van boeken kan soms saai zijn of veel tijd kosten. Wil jij eigenlijk meer lezen, maar heb je nog niet de motivatie gevonden om te beginnen? Met deze tips kun jij makkelijk meer boeken lezen.

Lees boeken die je leuk vindt

Het klinkt logisch, maar veel mensen willen vooral boeken lezen waar ze iets van kunnen leren en niet per se boeken die leuk zijn om te lezen. Als je alleen maar moeilijke non-fictie boeken leest, is het lastig om motivatie te vinden om te lezen. Begin daarom met het lezen van fictie boeken, over onderwerpen die je leuk vindt. Met deze boeken kun je de gewoonte van lezen opbouwen. Als je gewend bent om iedere dag te lezen, kan je overstappen naar non-fictie boeken over onderwerpen waar je iets over wilt leren.

Kies een moment om iedere dag te lezen

De makkelijkste manier om iets een gewoonte te maken, is om het toe te voegen aan een routine. Ga je iedere dag met de trein naar je werk? Dat is een perfect moment om te lezen. ‘S ochtends tijdens het ontbijt of ‘s avonds voor je gaat slapen zijn ook goede momenten. Belangrijk is dat je probeert iedere dag op hetzelfde moment te lezen, zodat het makkelijker is om er een gewoonte van te maken.

Zoek jouw favoriete manier om te lezen

Er zijn veel verschillende manieren om te lezen. Je kan natuurlijk gewoon een boek kopen, maar je kan ook denken aan luisterboeken of e-books. Luisterboeken zijn makkelijk te luisteren tijdens het autorijden, het doen van de was of het opruimen van je huis. E-boeken zijn makkelijker mee te nemen, dus als je in de trein of op verschillende locaties wilt lezen is dat misschien een betere optie voor je. Je kan e-boeken downloaden op een e-reader, maar ook bijvoorbeeld op je telefoon of iPad. Om je ogen te beschermen is het fijn om tijdens het lezen op een beeldscherm, een beeldschermbril te dragen.

Houd bij wat je leest

Als je veel leest, is het makkelijk om te vergeten welke boeken je goed vond en welke niet. Door de boeken die je leest bij te houden, bijvoorbeeld in een specifieke app, kan je makkelijk zien van welke genres je nog meer boeken moet kopen. Je kan in deze apps ook vaak een cijfer geven aan de boeken die je hebt gelezen, een lijst maken met welke boeken je nog wilt lezen en een recensie schrijven. Dit kan de ervaring van lezen nog leuker maken.

Zet geen pagina, maar tijd doel

Doelen stellen is heel goed als het gaat om nieuwe gewoontes maken. Maar het stellen van een pagina doel kan demotiverend werken. Als je jezelf beloofd iedere dag 100 pagina’s te lezen en je leest er maar 50, voelt het alsof je hebt gefaald. Maar eigenlijk heb je 50 pagina’s gelezen, in plaats van 0! Het zetten van doelen kan dus heel goed zijn, maar alleen als je de juiste doelen zet. Het is vaak makkelijker om je te houden aan een tijd doel. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere avond 10 minuutjes leest. Dit is niet heel lang en daardoor makkelijk te behalen, maar als je eenmaal bezig bent met lezen is het waarschijnlijk dat je langer dan 10 minuten leest. Beginnen is vaak de moeilijkste stap.