Passion 4 Web
Image default
Electronica en Computers

Zonnepaneel op je camper

Zonnepaneel camper? Wil je zelfvoorzienend zijn? Waarom geen zonnepanelen op uw camper of caravan installeren? Steeds meer mensen kiezen dit als hun levensstijl omdat het hen volledige vrijheid geeft. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u ’s nachts zonder stroom komt te zitten wanneer u de stekker uit het stopcontact haalt.

Als u onderweg bent, zorgt zonne-energie ervoor dat uw camper soepel blijft lopen. Een goede zonnepaneel camper wekt elektriciteit op zodra er zonlicht is en slaat deze op in een accu voor later gebruik. Een van onze favoriete merken voor dit type apparatuur is Victron Energy Solutions. Ze maken niet alleen kwaliteitsproducten met een hoog rendement, maar hun opladers hebben ook sterke veiligheidsvoorzieningen om te voorkomen dat iemand gewond raakt tijdens het opladen thuis of ergens anders.

solarpanel wohnmobil

Als u zich afvraagt ​​hoeveel elektriciteit zonnepanelen genereren, zijn er veel factoren die meespelen bij het bepalen van dat aantal. Zonnepanelen zijn efficiënter op zonnige dagen dan op bewolkte of regenachtige dagen omdat ze niet hoeven te vechten tegen wolken die voorkomen dat zonlicht hun sensor bereikt. Zonnepanelen zijn doorgaans efficiënter in de zomer dan in de winter, omdat ze dan meer zonneschijn-uren en meer UV-straling opvangen. 

De kantelhoek bepaalt hoeveel zonlicht op het zonnepaneel valt. Hogere, meer hellende hellingen kunnen 2 tot 5 keer zoveel zonne-energie per dag ontvangen dan die met een lagere helling. De prestaties van een zonnepaneel zijn niet alleen afhankelijk van het wattage, maar ook van de kwaliteit. Zo levert een camperzonnepaneel van 120 watt meer energie dan een zonnepaneel van 85 watt.

Het rendement van een zonnemodule kan worden bepaald op basis van het aantal cellen dat in serie en in kwadrantvorm is geschakeld. Hoe hoger het getal, hoe beter de stroomkwaliteit voor uw camper.

solarpanel wohnmobil befestigen

Bij het berekenen van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om rekening te houden met het stroomverbruik van je apparaten. De beste manier om deze berekening uit te voeren, is door watt te vermenigvuldigen met het aantal gebruikte uren en alle resultaten bij elkaar op te tellen in wattuur of Wh.

Als u nadenkt over welk type zonnepaneel u voor uw camper wilt, zijn er drie hoofdopties: opvouwbare zonnepanelen, semi-flexibele zonnepanelen en glazen zonnepanelen. De camperbouwers van by NOMADS hebben een uitgebreid blog geschreven waarin ze dieper ingaan op hoe je zonnepanelen op je camper bouwt en welke uiteindelijk het beste bij jou passen.

https://www.bynomads.de/camper-ausbau/solarpanel-wohnmobil/