Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

De crane machine: een oer uitvinding

Archeologen schrijven de allereerste crane machine toe aan de Oude Grieken, die er hun kolossale tempels en bouwwerken met hun kenmerkende zuilen mee bouwden.

Deze allereerste versies konden een gewicht heffen van wel 20.000 kilo. Zelfs de bekende Griekse wijsgeer Aristoteles schreef over deze geweldige uitvindingen in zijn bewaard gebleven manuscript “Mechanische problemen”.
Zelfs de grote filosoof was dus zeer onder de indruk van deze machtige stukken gereedschap.

Waar de Grieken ophielden, gingen de Romeinen verder met het ontwikkelen van de crane machine.

Wie aan architectuur denkt en grootse bouwwerken, denkt natuurlijk aan de Romeinen die hun sporen van architectuur over de hele wereld hebben achtergelaten. Bijna tweeduizend jaar na de val van het Romeinse Rijk zijn viaducten niet meer weg te denken en vaak nog dé oplossing bij drukke verkeersaders om een goede doorstroom van het verkeer te bevorderen.
En waarmee hebben de Romeinen hun kolossale bouwwerken gebouwd?
Met hun verder ontwikkelde versie van de crane machine. Waar de Grieken een maximaal hefvermogen van 20.000 kilo wisten te bereiken, hadden de Romeinen door toepassingen zoals meerdere katrollen en hefbomen een hefvermogen van meer dan 100.000 kilo bereikt.
Ja, je leest het goed… een hefvermogen meer dan 100.000 kilo!

De Middeleeuwen, de crane machine is terug van weggeweest

Maar het bloed kruipt waar het niet kruipen kan. Ook het Romeinse Rijk bleek niet het eeuwige leven te hebben en na de ineenstorting van het eens machtigste imperium ter wereld, leek het alsof het machtige hijsmiddel ook ter ziele was gegaan.
Tot in de Middeleeuwen, zo rond het jaar 1200, in Europa weer de drang begon te ontstaan naar het bouwen van grootse bouwwerken zoals kerken en kathedralen. En wat was het eerste waar de bouwers van toen aan dachten om die grote bouwwerken te voltooien?
Juist. En zo ontstond de derde generatie van dit onmisbare stuk bouwmateriaal tot de industriële revolutie zijn intrede deed en de huidige generatie crane machines begon.
Check deze link om te zien hoe crane machines vandaag de dag hun werk uitvoeren!