Passion 4 Web
Image default
Energie

Energieopslag: wat, hoe en waar?

Wat kun je precies met energieopslag?

Energieopslag is het op bepaalde manieren genereren en opslaan van energie om hier later weer gebruik van te kunnen maken. Vaak wordt dit gebruikt in aggregaten: apparaten die dienen als mobiele stroomtoevoer. Op plekken waar geen stroomnetwerk beschikbaar is (denk aan outdoor evenementen) of bij bedrijven en instellingen waarbij de stroom absoluut niet mag ontbreken (denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen en de bouwsector) wordt een beroep gedaan op deze apparaten. Waar deze vroeger veelal werden aangedreven door verbrandingsmotoren die werkten op diesel, zie je nu een verschuiving. Met het oog op een schoner milieu wordt er steeds meer gewerkt aan oplossingen door energieopslag.

Hoe wordt energieopslag bewerkstelligd?

Met behulp van een accu wordt er gezorgd dat energie opgeslagen kan worden. Deze accu werkt dan samen met de verbrandingsmotor. In een later stadium kan deze energie dan vrijgegeven worden, waardoor de verbrandingsmotor zelf niet continu hoeft te draaien. Naast de combinatie van de motor en een accu, kan er ook nog gekozen worden voor energieopslag door middel van zonnepanelen. In dit geval zal een drietrapssysteem in werking treden. Dezelfde aggregaat zal dan beschikken over zonnepanelen, een accu en een verbrandingsmotor. Een ideale keuze voor een groen milieu.

Wat heb ik aan energieopslag?

Met energieopslag werkt jouw aggregaat duurzamer, stiller en is deze schoner voor het milieu. Omdat je beroep doet op een accu (en eventueel zelfs op zonnepanelen) hoeft de originele verbrandingsmotor niet 100% van de tijd zelf de stroom te genereren. Omdat op andere momenten de stroom uit de accu (of zonnepanelen) gebruikt wordt, bespaart dat diesel. Dat zorgt dat aggregaten met energieopslag langer mee kunnen. Daarnaast maakt een verbrandingsmotor lawaai: het aggregaat zal dus stiller zijn als de accu de stroom verzorgt. En het gebruik van energie uit de accu (of zonnepanelen) heeft geen uitstoot van C02 tot gevolg, in tegenstelling tot de verbrandingsmotor. Energieopslag in jouw aggregaat heeft dus vele voordelen.

Waar kan ik een aggregaat met energieopslag krijgen?

Om zeker te zijn dat je krijgt wat je voor ogen hebt kun je werken met een specialist op het gebied van aggregaten. Zij kunnen jou voorzien van deskundig advies. Er zitten namelijk verschillen tussen aggregaten en het kan lastig zijn om als leek het verschil hiertussen te zien. Zorg ervoor dat jij de beste keuze maakt omtrent energieopslag voor een beter resultaat in je portemonnee en voor het klimaat.

http://bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag