Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Gehoorschade beperken

Als je dichtbij harde muziekboxen staat, je oortjes net iets te hard hebt staan of als je een hele harde knal hoort, kan je gehoor beschadigen. Hoewel je hier in het begin nog niet zo de ernst van inziet, is het erg vervelend als je gehoor verminderd. Niet iedereen kan overigens wat aan het achteruitgaan van het gehoor doen. Personen die het Usher syndroom hebben worden op latere leeftijd doof. Daarover meer na onze tips.

Volume beperken

Op een festival, in het café of op een feestje zie je vaker mensen dansen met oordoppen in. Niet voor niets natuurlijk, want dit zorgt ervoor dat je beschermt bent tegen de harde geluiden. Je kunt standaard oordoppen halen, maar het beste is om deze te laten maken. Als je ze laat maken passen ze perfect in je oor en wordt het geluid beter tegengehouden. Geen zorgen, je zult nog steeds kunnen genieten van jouw favoriete liedjes.

Dit is eigenlijk wel een inkoppertje. Als je je gehoor zo optimaal mogelijk wilt houden moet je het volume om je heen beperken. Dit kan je doen door de TV wat minder hard te zetten en juist de ondertiteling aan te zetten. Ook moet je opletten als je je oortjes in doet. Tegenwoordig geeft jouw telefoon aan wanneer het geluid eigenlijk te hard staat door een rode of oranjekleur aan de volumebalk toe te voegen. Merk je dat je hier toch vaak overheen gaat? Kies er dan voor om een noise cancelling headphone te dragen. Dit filtert het geluid om je heen eruit, zodat je het volume wat minder hard hoeft te zetten.

Usher syndroom

Mensen met het Usher syndroom zijn erfelijk belast met het achteruitgaan van het gehoor. Sommige kinderen worden doof geboren, andere worden langzaamaan doof. Zij kunnen hier niets aan doen en worden, ongeacht of ze bovenstaande maatregelen nemen, sowieso doof. Daarnaast worden zij ook langzaam blind naarmate ze ouder worden. Sta daarom eens stil bij hoe belangrijk je gehoor eigenlijk is en neem deze maatregelen.

https://ushersyndroom.nl/