Passion 4 Web
Image default
Telefonie

iPhone SE vs. refurbished iPhone X

De gemiddelde verkoopprijs van een refurbished iPhone X is €449. Is dit vlaggenschip model uit 2017 beter dan de nieuwe budget iPhone de iPhone SE? Wij gingen op onderzoek uit.

Toen de iPhone X haar debuut maakte in 2017 haalde dit model om verschillende redenen de krantenkoppen. Het was o.a. de eerste iPhone met Face ID, de eerste met een OLED-display en de eerste met een notch op het scherm. Toen was het een eersteklas apparaat, maar nu, drie jaar later, is het model nog net zo betrouwbaar. Hoewel Apple de iPhone X slechts 10 maanden na de lancering stopte, verkopen veel bedrijven wel de refurbished variant met flinke kortingen. Voor een 64GB model betaal je (ten tijde van schrijven) €449,-.

Hoewel dit misschien een verleidelijke optie is voor wie op zoek is naar een goedkopere iPhone, heeft Apple dit jaar ook een nieuwe iPhone SE 2020 geïntroduceerd welke in dezelfde prijsklasse zit. Qua specificaties en uiterlijk lijkt de iPhone SE op de iPhone 8, die ook in 2017 uitkwam. Maar wat is nu de betere koop?

De nieuwe iPhone SE 2020

Hoewel het model geen tweede telelens heeft en het scherm niet zo schitterend is als dat van de iPhone X, heeft de kleinere iPhone SE nog steeds een paar upgrades waardoor. Hij beschikt over de A13 Bionic chipset, dual-SIM-mogelijkheden en een handvol camera-upgrades. (Geen van beide telefoons heeft een koptelefoonaansluiting.)

Een refurbished iPhone X; groter scherper scherm

Ondanks dat hij drie jaar ouder is, ziet de iPhone X er nog steeds erg modern uit en komt het roestvrijstalen ontwerp wat meer premium over dan de aluminium behuizing van de nieuwe iPhone SE. Naast de voor de hand liggende scherminkeping (notch), is de iPhone X ook groter en heeft hij een scherper display met een hogere resolutie en pixeldichtheid. Het heeft dan ook een OLED-scherm, in tegenstelling tot het LCD-scherm van de iPhone SE. Over het algemeen is het zo dat OLED-schermen een betere beeldkwaliteit en kleurcontrast leveren dan LCD-schermen, maar ze kosten ook meer. Het scherm van de iPhone X is aanzienlijk helderder, vooral vanuit verschillende kijkhoeken en het is een beetje levendiger qua kleur.

De iPhone SE is de enige nieuwe iPhone van Apple met een fysieke homeknop. Sommige mensen geven daar de voorkeur aan omdat het intuïtief te gebruiken is en je geen veeg-beweging hoeft te gebruiken om terug te keren naar het startscherm of recente apps op te roepen zoals je zou doen op de iPhone X. De startknop bevat ook een vingerafdruklezer voor autorisatie van bijvoorbeeld digitale betalingen via Touch ID. Voor biometrische beveiliging gebruikt de iPhone X Face ID op de camera aan de voorzijde.

De iPhone X heeft ook 3D Touch, een oudere functie die in 2015 debuteerde op de iPhone 6S. Het geeft toegang tot extra menu opties en opdrachten wanneer je hard met je vinger tegen het scherm drukt. Apple begon de functie in 2018 uit te faseren met de refurbished iPhone XR en de functie is nu dan ook afwezig op nieuwe iPhones. In plaats daarvan verving Apple 3D Touch door Haptic Touch. Haptic Touch zit op de iPhone SE en doet vrijwel hetzelfde, behalve dat je in plaats van harder op het scherm te moeten drukken, lang op het item drukt.

Beide apparaten hebben een IP67-classificatie voor waterbescherming. Beide zijn er in zwart en zilver, maar de iPhone SE heeft een derde, rode variant.

Camera vergelijking

Aangezien de iPhone X een telelens-camera heeft en de SE niet, kan het lijken alsof de X de overhand heeft bij het maken van foto’s. De iPhone X kan immers prachtige portretopnames maken met een wazige bokeh-achtergrond, en hij kan 2x telezoom inzoomen zonder verlies van detail. Het heeft ook een digitale zoomlens, die tot 10x gaat voor foto’s en 6x voor video, waardoor hij een stuk dichterbij inzoomt dan de iPhone SE (die 5x digitale zoom heeft voor foto’s en 3x voor video). Ten slotte kun je met de selfie-camera met face-mapping de leuke Animoji- en Memoji-functies gebruiken. De iPhone SE kan nog steeds geweldige portretfoto’s maken met zijn software.

Over het algemeen zou de iPhone SE, tenzij je een telezoom of een krachtigere digitale zoom nodig hebt, aan de meeste van je fotografische behoeften moeten voldoen, ondanks dat je maar één camera aan de achterzijde hebt. Toch overtreft de iPhone X alle verwachtingen met zijn superieure telelens in combinatie met geweldig beeldscherm.

Een refurbished iPhone X kopen

Hoe je ook went of keert de iPhone X is een formidabele smartphone. Nu na 3 jaar na de lancering is het model nog altijd up to date en op veel gebieden onovertroffen t.o.v. nieuwe ‘goedkopere’ modellen van Apple. Als je een keuze moest maken kun je eigenlijk niet verkeerd gaan met een refurbished iPhone X. Zeker ook gezien de garantietermijnen die veel aanbieder geven bij een refurbished variant.

iPhone en Apple accessoires

Heb je uiteindelijk jou prachtige iPhone dan wil je ook de juiste accessoires erbij aanschaffen. De beste iPhone en MacBook opladers vind je bij Kabelmix. Zij bieden originele Apple producten aan in bulk verpakking. Wat betekend dat de prijs een stuk lager is dan met een kartonnen verpakking. En zeg nou eerlijk, deze verpakking gooi je toch direct weg na het uitpakken dus heb je feitelijk helemaal niet nodig. Shop nu direct een iPhone 12 oplader.

https://www.kabelmix.nl/http://