Passion 4 Web
Image default
Telefonie

Waarom je geen goedkope iPhone oplader en kabel moet kopen

Koop nooit een goedkope iPhone oplader of kabel – deze kan riskanter zijn dan je op het eerste ogenblik denkt. Dit is waarom je nooit een goedkope iPhone kabel moet kopen, maar een kwaliteits kabel of oplader.

“Koop nooit een goedkope iPhone oplader of kabel – deze kan riskanter zijn dan je op het eerste ogenblik denkt. Dit is waarom je nooit een goedkope iPhone kabel moet kopen, maar een kwaliteits kabel of oplader.”

Met de prijzen die zo laag zijn, is het moeilijk om iPhone- en iPad-bezitters te overtuigen om het extra geld voor een officiële Lightning-kabel van Apple te betalen, maar we denken dat het de besparingen niet waard is. Niet-officiële Lightning-kabels zijn, behalve ongelooflijk onbetrouwbaar, in bepaalde situaties zelf gevaarlijk. Het is niet alleen de kabel, want niet-officiële Apple-opladers kunnen net zo gevaarlijk zijn.

Hier leggen we verschillende redenen uit waarom je het gebruik van onofficiële Lightning-kabels zou moeten vermijden.

Waarom zou ik geen goedkope iPhone kabel of adapter kopen?

Dus waarom zou je de extra betalen voor een officiële Apple Lightning-kabel?

Frustrerend in gebruik

Voordat we de veiligheid implicaties bespreken die samenhangen met het gebruik van onofficiële Lightning-kabels om jouw iOS-apparaat op te laden, laten we het eerst hebben over hoe deze kabels presteren – omdat het verre van ideaal is.

Aangezien de meeste van deze zogenaamde ‘originele’ Lightning-kabels in massa worden vervaardigd in anonieme fabrieken in het buitenland, is er niet zo veel (of mogelijk enige) kwaliteitscontrole als die vervaardigd door Apple of gecertificeerde externe bedrijven (OEM).

Dit betekent dat jouw kabel na weinig gebruik kan splijten of scheuren, en zelfs als dat niet het geval is, kan er iets in de kabel misgaan en de kabel volledig onbruikbaar maken. We hebben zelfs gehoord dat mensen onofficiële laders kapot maken door ze simpelweg in de verkeerde richting te buigen – iets dat nooit zou gebeuren met een officiële Lightning-kabel van Apple.

‘Deze kabel of accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet betrouwbaar met deze iPhone’

Sinds de komst van iOS 7 kunnen iPhones en iPads automatisch detecteren wanneer een onofficiële Lightning-kabel is gebruikt.

Wanneer het wordt gedetecteerd, geeft iOS een melding weer waarin je wordt geïnformeerd dat je een niet-officiële kabel gebruikt en dat deze mogelijk niet werkt zoals verwacht. Dit komt door de aanwezigheid van een chip in gecertificeerde Lightning-kabels – iets wat ontbreekt in de overgrote meerderheid van niet-officiële kabels.

Afgezien van de veiligheidsproblemen die gepaard gaan met onofficiële Lightning-kabels, is de melding vervelend en niet iets dat je elke keer wilt zien wanneer je jouw iPhone of iPad aansluit om op te laden.

Het kan uw iOS-apparaat beschadigen

Volgens verschillende repair bedrijven kunnen pieken die worden veroorzaakt door het gebruik van nep-Lightning-kabels, stroompieken veroorzaken in jouw iPhone of iPad. De eerste eenheid die beschadigd raakt, is meestal de oplaad chip in de Lightning-poort – zonder een functionele oplaadpoort kun je jouw iOS-apparaat natuurlijk niet opladen.

Zelfs als de oplaad chip schade voorkomt, heeft de piek de mogelijkheid om andere interne onderdelen te beschadigen, van de processor tot de daadwerkelijke lithium-ionbatterij.

Dus hoewel je misschien een paar Euro op je Lightning-kabel kunt besparen zijn het de reparatiekosten niet waard.

Gevolgen voor gezondheid en veiligheid

De belangrijkste reden om geen onofficiële Lightning-kabels te gebruiken, heeft natuurlijk te maken met je eigen gezondheid en veiligheid. Het in het VK gevestigde Chartered Trading Standards Institute deed wat onderzoek naar onofficiële Lightning-kabels en de bevindingen waren schokkend.

Het team heeft 400 Lightning-kabels getest en daarvan heeft slechts 1 procent (drie kabels, om precies te zijn) de basis beoordelingen voor veiligheid doorstaan. Een procent!

Volgens hen was het meest voorkomende probleem met de geteste laders onvoldoende isolatie om gebruikers te beschermen tegen elektrische schokken, wat een probleem is dat erg schadelijk kan zijn en mogelijk brand kan veroorzaken.

Sommige kabels zijn zo slecht geïsoleerd dat gebruikers hebben gemeld dat ze de stroom door de kabel kunnen ‘voelen’ wanneer deze wordt vastgehouden. Wees slim en koop dus altijd een originele iPhone oplader.

 

https://www.kabelmix.nl/

Gerelateerde artikelen

Hoe vind je het beste telefoonhoesje?

Betere bereikbaarheid met de diensten van NuCall

iPhone SE vs. refurbished iPhone X