Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Je huis verkopen: de perfecte tijd?

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je een huis zou willen verkopen. De timing is echter wel een puntje van belang. Verkoop je de woning in een tijd van lage prijzen, dan kan dat je al snel tienduizenden euro’s schelen. Maar, wanneer is het nou het perfecte moment?

Allereerst, het is onmogelijk om in de toekomst te kijken. Of de huizenprijzen nu hun absolute piek hebben bereikt is daarom een onzekerheid. Wel kan je nu feitelijk zeggen dat de prijzen een stuk hoger liggen dan een x-aantal jaar geleden. Vooral in steden waar de vraag enorm groot is, gaan huizen er voor een flinke som geld uit. Denk daarbij aan Utrecht of Amsterdam. Maar ook in de kleinere steden en dorpen zijn de huizenprijzen de slechte tijden volledig te boven.

 

De waarde van je huis

Het is natuurlijk interessant om te weten wat je huis waard is. Dit kan uiteraard meewegen in de keuze om je huis wel of niet te verkopen. Doe daarom bijvoorbeeld eens een woningwaarde check. Of woon je bijvoorbeeld in Utrecht en heb je een concrete verkoopwens? Neem dan eens contact op met een makelaar in Utrecht voor een taxatie.

 

Laat de prijzen niet te veel bepalen

Natuurlijk is het verleidelijk om je woning nu te verkopen. Maar doe dit echter alleen als je daar een goed plan voor hebt en als je ook echt de wens hebt om te verhuizen. Naar verwachting blijven de prijzen nog wel even stabiel, dus je zal de boot waarschijnlijk niet zo snel missen. Vergeet ook niet dat je woning je thuis is en wanneer je besluit te verhuizen kunnen de gecombineerde kosten van de makelaars, verbouwingen en de verhuizing je beoogde winst flink doen slinken. 

 

Jaargetijden

Als je besluit je huis dan daadwerkelijk op de markt te brengen, kan de tijd van het jaar ook nog een significante rol spelen. Veel mensen moeten er bijvoorbeeld niet aan denken om te verhuizen in de regen of sneeuw. Ook zullen mensen het huis aantrekkelijker vinden als het weer gunstig is. Maak om die reden dan ook de foto’s met mooi weer en natuurlijk licht. Dus, als je niet per se haast hebt met de verkoop van je woning, kan je het ’t best net voor of na de zomer doen. In de zomer zal een groot deel van de kopers met vakantie zijn. Als je kijkt naar de waarde van het huis, is het voorjaar het beste moment om te verkopen. De markt laat namelijk een patroon zien waarin de prijzen in de eerste helft van het jaar sneller toenemen dan de tweede helft.