Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Wat is een hooggevoelig persoon en hoe help je hen?

Er is een groep mensen die in staat is meer prikkels uit de omgeving en van anderen op te pikken, en deze bewust te interpreteren. Als dit niet goed is uitgewerkt, kan het zeer schadelijk zijn om de wereld voortdurend op deze manier waar te nemen. Begrijp beter wat een hoogsensitief persoon is, enkele kenmerken en hoe je hem kan helpen.

Wat is een hooggevoelig persoon?

Een hoogsensitief persoon is iemand die in staat is de kleinste details op te merken van de omgeving waarin hij zich bevindt. Dit komt omdat zij de emoties en gedachten van andere mensen nauwkeuriger kunnen waarnemen, en ook hun eigen emoties en gedachten intenser kunnen voelen. Zelfs voor subtiele bewegingen, wanneer zij worden uitgevoerd, zullen zij de eerste ontvangers zijn om alles vast te leggen.

Deze persoon heeft een onmiddellijke en intense reactie op fysieke, mentale en emotionele stimuli, zowel intern als extern. Daardoor komen zij gemakkelijk in beweging, omdat zij een krachtige band met de ander opbouwen, naast de gevoeligheid die zij meebrengen. Dit soort reactie is meestal zeer onaangenaam wanneer men geconfronteerd wordt met situaties waarin tragedies en slechte gebeurtenissen een rol spelen.

Het is dus nodig zich los te koppelen en af te zonderen van de rest van de wereld om te kunnen herstellen. Overigens zijn de momenten van eenzaamheid die een hooggevoelig persoon doormaakt, meestal zeer aangenaam en noodzakelijk.

Hooggevoelig zijn betekent niet dat je te veel moet huilen

De hooggevoelige persoon wordt uiteindelijk gediscrimineerd en als “te gevoelig” bestempeld. Het gebrek aan kennis over dit emotionele aspect maakt het onderwerp uiteindelijk tot mikpunt van kritiek.

Hoewel hij/zij zeer gevoelig is, zal deze persoon niet ongecontroleerd huilen of zich niet kunnen inhouden. Integendeel, zij weten hoe zij hun emoties duidelijk kunnen herkennen en hoe zij zich in de loop van de tijd kunnen beheersen.